Op zaterdag 14 november 2015 zou er een interreligieuze bijeenkomst plaatsvinden in Zwolle. Tal van mensen uit verschillende tradities kwamen bij elkaar om hun verbondenheid te vieren. De bijeenkomst ving aan in een heel bijzondere sfeer. In de nacht ervoor had de religie van de Gebalde Vuist weer eens van zich laten horen. Acht aanhangers van deze religie pleegden een zestal aanslagen in Parijs, waarbij 130 doden en 350 gewonden vielen. Rinus van Warven was een van de initiatiefnemers van de ontmoetingsdag en moest het 150-koppige publiek welkom heten met een troostende boodschap. Rinus had het gevoel dat hij met de mond vol tanden stond. Het werd een fantastische dag en het diepe verlangen naar verbinding werd geboren.
Rinus besloot een tekst te maken die een Universele Liefdesboodschap bevatte. In dit Manifest komt tal van inzichten samen uit de werelden van christendom, jodendom, hindoeïsme, boeddhisme, humanisme, vrijmetselarij. Tal van vrienden lazen met hem mee, waaronder dichter Hans Bouma, pandit Suren Mahabili, dominee Hans de Grand en psychologe Ingeborg Bosch. Ze gaven hem adviezen op het gebied van inhoud, beleving, tekst en taal.
Het was in een tijd dat Rinus voor de tweede keer in zijn leven een ernstig auto-ongeluk had gehad met een erbij behorende Nabij-de-Doodervaring. Daardoor had Rinus tijdens zijn herstelperiode drie maanden de tijd om aan de tekst te werken en te sleutelen. Drie maanden, dacht hij. De basis stond. Maar het werd twee jaar. De tekst klaar, niet af. Het Manifest, de Universele Religie van de Liefde, had zijn beslag gekregen. Het Manifest is voor veel mensen onderdeel geworden van een geweldloos protest tegen de ontmenselijkende aanslagen die de wereld teisteren. Geweldloos, omdat dit protest voortkomt uit de Universele Religie van de Liefde.
Deze week is de tekst vertaald door een gecertificeerd vertaalbureau in het Engels, Frans, Duits en Spaans. Rinus is nog aan het zoeken naar sponsors voor vertalingen in het Russisch, Arabisch, Turks, Italiaans…